Szerintem az, aki abban a hazugságban él és hal meg, hogy Ő egy bátor ember, nem úgy fog rálelni magára a saját világában mint egy bátor ember.
Miféle
saját világban? Netán tudod biztosan, hogy ténylegesen jön valami ilyesmi a halál után, s nem csak a megsemmisülés?
A valóság mindig "ott van", a hazugság (mint az ábrahámita Isten) "soha nincs ott".
Azoknak, akik hisznek benne, mindig ott van; beszélgetnek vele, belőle szereznek erőt, stb. Ha elég ügyesen és kitartóan hazudik az ember, el lehet jutni odáig, hogy ő maga is elhiszi... épp ezért van a sátáni bűnök között az önámítás.
Bár a valóság valóban mindig ott van, ez nem garancia arra, hogy valaki látja is... és attól, hogy valami nincs ott, szintén nem garancia, hogy valaki nem fogja odalátni.
Ami azt illeti, egyszer rászoktam a StarCraft-ra, úgyhogy az ilyesmi számomra valódi veszélyt jelent.
Így már érthető a helyzet. Eddig úgy tűnt számomra, mintha soha nem próbáltad volna, mégis biztosan állítanád, hogy rossz.
Valahol azt olvastam, hogy a Sátán Egyházából kivált egy csoport és egy másik egyházat alapítottak. Szerinted miért?
Mert számukra nem a LaVey által leírtak voltak a természetesek teljes egészükben, hanem valami más, hasonló. Ha maradtak volna, hazudnak maguknak, "meghasonulnak", mivel őket valóban gátolták az említett dolgok. Helyesen cselekedtek, ahelyett, hogy a Sátán Egyházába valónak hazudnák magukat, elmentek és alapítottak saját egyházat, ami megfelelt nekik... az más kérdés, hogy valóban megfelelt-e mindenkinek, vagy pedig arról van szó, hogy a pásztornak megfelel, a nyájnak meg mindegy milyen a karám, míg a pásztor boldog.
A bűnök esetében nyilván a tulajdonságokról beszél, de a "bűn" szó... hm...
Idézem az Akadémiai Értelmező Szótárt:
"bűn - fn 1. Erkölcsi szabály megsértése"
Mint már írtam előbb, a sátánizmusnak van erkölcsi normája (ne bánts gyereket/állatot, ne lopj - kondícióval -, ne panaszkodj feleslegesen, légy tisztelettudó más területén, erőskezű a sajátodon, ne légy ostoba, stb.), ebből logikusan következik, hogy ezen erkölcsi normát át is lehet hágni. És ez a bűn... nem értem miért kell fennakadni a szón...
Itt mintha valamilyen más értelemben használná ezt a szót.
Szerintem ezek is csak egyszerű "ha - akkor" relációk. Megvan nekik a maguk értelmezési tartománya (nevezzük normál helyzetnek), ha az adott esemény bele tartozik, akkor ezek a törvények érvényben vannak. Ugyanúgy, mint a fizikában is: a makrovilágra a newtoni fizika, a relativisztikus hatásokkal kiegészítve érvényes, míg a mikrovilágra a kvantumfizika törvényei érvényesek. A dolgok egymásból levezethetők, ám folyamatosan oda kell figyelni a dolog "ha" részére, az értelmezési tartományra... különben az egész értelmét veszti.
A probléma még ott is rejlik, hogy a Sátáni Bibliában nem minden törvény számozottan, szépen egymás alá van írva. Az egyensúlyi tényezőről például nem a törvények között ír, mégis a kontextusból kitűnik, hogy a sátánista filozófiában fontos... hasonlóképp a "Do onto others as they do onto you" kijelentés sem a törvények között szerepel. Az egész könyv (és LaVey más könyvei is) tele van ilyen fontos kijelentésekkel, amiket nem lehet mellőzni, ha sátánizmusról beszélünk, ám az alap dogmatikába általában nincsenek belesorolva, mivel nem rendezett, számozott formában jönnek elő.
A The Satanic Rituals című könyvben ír valami olyasmit, hogy "no thing should be deified for under the right circumstances, everything can change" (nem 100% az idézet, most nem halászom elő a könyvet). LaVey nem matematikus volt, hogy pontos logikai rendben mondja el, amit akart, és még csak nem is a wittgesteini filozófia rend támogatója... így ahelyett, hogy tudományos pontosságú kijelentések sorozatából kellene összerakni a kirakóst, művei összességéből, és az általuk alkotott összképből kell elindulni... szerintem.
Abban egész biztos lehetsz, hogy nem mindenkire jellemző elemek!
Úgy értettem, hogy minden sátánistára

... a többiek nem érdekesek.
Tulajdonképpen bármilyen minimális mennyiségű követelményt teszel, ha azok ésszerűek akkor ne csodálkozz ha csak egy maréknyi ember marad aki teljesíti őket!
Nem csodálkozok, épp ez lenne a lényeg

. A
[churchofsatan.com] oldal legelején íjra: "We're looking for a few outstanding individuals..."