Scythe logo Scythe home page

Fórum » Sátánizmus: filozófia és gyakorlat a Sátáni Biblia szerint

Sátánizmus „a magam módján”

2010-07-01 19:16:03

SzS

Regisztrált: 2008. október 16.

Üzenetek: 282

Csoport: Scythe.hu admin

Gyakran hallani, főleg keresztény világnézeti alapok szerint élőktől, hogy ők vallásosak, hisznek Istenben – de ezt a maguk módján teszik.

Nemrég olvastam egy érdekes könyvet, amiben a szerző elhatározta, hogy egy teljes éven keresztül úgy fog élni, hogy az lehetőleg betű szerint megfeleljen a Bibliának. [www.amazon.co.uk]

A könyv végén összegzésképpen megjegyzi, hogy véleménye szerint tulajdonképpen mindenki a maga szájíze szerinti részeket veszi csak komolyan a Bibliából, hiszen például nem zavarják ki a nőket a templomokból, csak mert esetleg köszönni mertek (1Kor 14,34), vagy a férfiakat, amikor kedvenc csapatuk, a „Tennessee Titans” játékai kapcsán idegen isteneket emlegetnek (2Móz 23,13).

A véleményed szerint lehetséges-e a sátánizmust ilyen egyéni módon értelmezni?

Mi az, amit nehezen vagy egyáltalán nem tudsz elfogadni, amit nem érzel odavalónak?

Válaszodnál említsd meg, hogy sátánistának tartod-e magad!

Vá: Sátánizmus „a magam módján”

2010-07-01 22:14:25

vertigo

Regisztrált: 2009. június 9.

Üzenetek: 30

Csoport: tag

Érdekes kérdés, bennem éppen annak kapcsán merült már fel korábban, hogy magamat sátánistának tartom-e vagy nem.

A sátánizmus egy abszolút gyakorlatias, eredményorientált vallás, amelyben szerintem a kijelentésekkel való egyetértésnek nincsen sok jelentősége. Nem azon fordul meg a dolog, hogy egyetértek-e a Sátáni Biblia minden szavával. Sokkal inkább a valós élethelyzetekre adott konkrét válaszokon áll vagy bukik, hogy valaki sátánistaként gondolkodik/viselkedik-e vagy sem. Az én értelmezésemben ezért címkeként nehezen alkalmazható a sátánista szó, magamra legalábbis nem mondom azt, hogy sátánista vagyok. Mivel azonban ez a vallás foglalja össze a legjobban az saját elképzeléseimet a világról, mondhatom azt, hogy megpróbálok minden helyzetben sátánistaként viselkedni. Így persze a sátánizmus csak egy elég lazán értelmezhető fogalmi keret, de biztos vagyok benne, hogy az alapító sem dogmakövető hívek gyülekezetének képzelte el az egyházat

2010-07-05 22:19:29

Archos

Regisztrált: 2010. július 4.

Üzenetek: 2

Szerintem csak ilyen módon lehetséges értelmezni - számomra az egyéni utaknak, melyek közé ezt is sorolom, pont a dogmamentesség a lényege, a saját út és értelmezés. (Persze addig a pontig, amíg nem veszíti értelmét, teszem azt az egyén pont ellenkezőleg ért mindent, mint eredetileg volt.)
Még ha nem is vallja be, de mindenki ezt csinálja, nem csak a vallással, de a legköznapibb dolgokkal is. Néz, de csak azt látja, amit látni szeretne, azt viszont néha akkor is, mikor nincs is ott.
Amíg ezt a személyes nézőpontot a teljesség elérésére, a megértésre, és nem gyávaságból használja, hogy kikerülje, amivel nem akar szembenézni, addig szükséges, alapvető, onanntól viszont önámítás, ami gyakran épp a vallási fanatizmus arcát ölti fel.

Nem tartom magam sátánistának. (Bocsánat, de nem tudom kihagyni azt a poént, ami erről az eszembe jutott: - Melyik úton jöttél? - Egyiken se, utánam lesznek az utak.)

2010-07-06 00:04:38

Lord Sólyom

Regisztrált: 2009. november 14.

Üzenetek: 161

Válaszodnál említsd meg, hogy sátánistának tartod-e magad!

Igen (valahol viszont már kifejtettem, hogy azé én még mindig csak magammal vagyok egyenlő és nem holmi címkével).
A véleményed szerint lehetséges-e a sátánizmust ilyen egyéni módon értelmezni?

Szerintem nincs két egyforma sátánista. Azonos alapelvek irányítják a tetteiket, viszont személyiségük jelentősen különbözik, így az egyes helyzetekre adott válaszok is különböznek.
Ellenben abban lehet valami, hogy azt a minimális mennyiségű dogmatikát, ami egyáltalán van, minden sátánista ugyanúgy értelmezi (LaVey nem hagyott olyan nagyon sok helyet az értelmezgetésnek, elég egyenesen megmondta, mit gondol).
Mivel a kérdés úgy szól, "lehetséges-e", a válasz nálam magától értetődő igen. Ha egyszer filozófia, mindent lehet... aztán lehet, hogy az egyéni értelmezésből valami egészen más sül ki, mint sátánista, de attól a sátánizmust még lehet egyéni módon értelmezni

Analóg módon, a sok kis egyéni kvázi "kereszténység", ami az egyes emberek fejében él sem felel meg a kereszténység igazi eszméjének maradéktalanul. Az igazi kérdés számomra az: ki a megmondhatója, hogy mi az igazi eszme egy ilyen "eszmecsaládban".

2010-07-09 23:29:36

Andre Linoge

Regisztrált: 2009. július 18.

Üzenetek: 154

A sátánizmussal kapcsolatban jópár dolog nem világos a számomra.
Főleg ezen okból fogva nem tartom magam sátánistának.
Nem értem azt az emberi ideált, ami a sátánizmus középpontjában áll.
Nagyon egyszerű kérdéseket nem tudok megválaszolni róla.

Azt értem, hogy a sátánista igyekszik nem hazudni saját magának. Minél jobban azonosítja a saját magáról kialakított képét azzal, aki Ő valójában. Ezáltal megnöveli a befolyását saját maga fölött.
De az, hogy nem hasonul meg magával az ember, még nem garancia arra, hogy társadalmi ranglétra csúcsára fog kerülni. Valószínűleg szükséges, de nem elégséges feltétel.

A sátánista bátor? Hajlandó nagyot kockáztatni nagy nyereség fejében? Az életét? Én állandó jelleggel kockáztatom az életemet nagy nyereség fejében. Időnként irracionális módon nem számít, hogy mi történik velem, csak a kitűzött célomat akarom elérni.
A sátánista mértékletes? Én inkább nem próbálok ki egy számítógépes játékot sem, nehogy a gép elé ragadjak és aztán a semmivel menjenek el napok.

A legjobban, ahogyan meg tudom közelíteni a definíciót az ez: a sátánista olyan ember, akire (álszent, hazug) emberek azt mondják, hogy ez az ember maga a sátán és ördög. És a sátánista erre rájátszik.
(De ez a definíció bőven illik rám. )

Amit én hiányolok az alapkönyvből az egy lista, amely tökéletesen világosan felsorolja, hogy mely tulajdonságoknak kell eleget tennie valakinek, hogy sátánista legyen. Pl.:
1. a sátánista nem hazudik önmagának
2. a sátánista bátor
3. stb.

Számomra úgy tűnik, mintha a könyv jelentős részében ezt a definíciót írná körül. Amit én kivennék a könyvből az ez a körülírás. Szerintem így vagy túl részletes, vagy nem elég részletes. De ez lehet, hogy csak azért van, mert nem értem.
Például a sátáni bűnöket miért sorolja fel? Tiltani akar valamit? A tiltás ("Ne lopj! Ne csalj! etc.") mintha már eleve a saját magunkkal való meghasonulásra buzdítana.

Ami még hiányzik a számomra, az annak a leírása, hogy a sátánista hogyan viszonyul a sokaságokra vonatkozó törvényekhez.
Ezalatt azt értem például, hogy nem tudom mit tenne az a sátánista, aki utódot szeretne egy disztópikus, túlpopulációval küzdő világban, ahol egy újabb utód létrehozása egy újabb szög a saját és leendő utódja koporsójában.

Amiről nem vártam, hogy tetszeni fog, az a sátáni mágia. Akkor nyertem rálátást, hogy miről is lehet szó, amikor LaVey a destruktív mágia fejezetben arról írt, hogy ne átkozzunk meg valakit, ha nem vagyunk biztosak benne, hogy az eredmény a megkönnyebülésünk lesz, nem pedig a megbánás. Így sem a harag, sem a rossz lelkiismeret nem fog egy életen keresztül mérgezni.

De van más ok is, ami miatt nem tartom magamat sátánistának. A hozzáállásom sokszor nem humánus. A döntéseim időnként irracionálisak. Például volt egy időszak az életemben, amikor elég komolyan koplalásra szorultam. Kérhettem volna kölcsön az ismerőseimtől, de nem tettem. Fontosabb volt, hogy ami az enyém, azt én értem el.
Tudom, hogy komoly következményei is lehettek volna a koplalásnak, de mégsem bántam meg, hogy nem kértem kölcsön. Valamiért így érzem jobban magam. Irracionális.

Azt még hozzátenném, hogy nem olvastam el az egész könyvet, csak beleolvastam.
De ahogy telik az idő egyre több felismerésre jutok. Például a sátánizmus rámutatott számomra, hogy megvetem az "igazság" szót.
Ez egy olyan szó, amit többnyire ugyanazok az emberek használnak, akik sátánnak és ördögnek kiáltanak ki másokat.

2010-07-11 01:27:49

Lord Sólyom

De az, hogy nem hasonul meg magával az ember, még nem garancia arra, hogy társadalmi ranglétra csúcsára fog kerülni.

Ki mondta, hogy az? Ahhoz, hogy a külvilágban haladjunk, a külvilágban kell cselekedni. Azáltal, hogy magunkkal tisztába kerülünk, saját belső világunkban változtatunk (cselekszünk), azzal meg a külvilágon semmit sem változtatunk.
Valószínűleg szükséges, de nem elégséges feltétel.

Szerintem nem is szükséges, nem is elégséges. Épp elégen vannak annak a bizonyos létrának a tetején olyanok, akik csak annyiban különböznek az átlagembertől, hogy szépek, izomagyú góliátok, jó hangjuk van, sok pénzük van valamilyen véletlen (öröklés például, vagy épp azért adtak neki felelős, jól fizető beosztást, mert irányítható birka, mint itt Romániában volt a kommunizmus idején) folytán... de magukkal épp úgy nincsenek tisztában mint a legtöbb ember... És ez mellesleg minősíti a társadalmat is, amelynek ilyen létrája van.
Eszköz ez is csupán, ami bár hasznos, nem garantál semmit (főként azért, mert a saját belső világunk alakításához egészen másféle erőkifejtésre van szükség, mint a külvilág manipulálására).
A sátánista bátor?

Megint egy olyan kifejezés, aminek nincs pontos meghatározása... ki mondja meg, mi a bátorság? Hol a határ, gyávaság, bátorság és őrültség között?
Hajlandó nagyot kockáztatni nagy nyereség fejében? Az életét?

A dolog a nyereség milyenségétől (esetleg mennyiségétől, ha olyan), fontosságtól, a vágytól, érzelmektől és persze a kockázat mibenlététől függ. Ha az elérendő cél, elég nagy ahhoz, hogy gyakorlatilag élete értelme legyen, akkor szerintem igen... hisz ha nem kockáztat, elveszti az élete az értelmét (talán)... és a céltalan élet lehet rosszabb egyesek szerint, mint a halál (személyes tapasztalatom nincs).
Időnként irracionális módon nem számít, hogy mi történik velem, csak a kitűzött célomat akarom elérni.

Miért lenne ez irracionális? Ha elég erős a vágy, a célod te magad vagy, részeddé válik, s ha nem éred el, egy részed pusztul el vele... ha szerinted saját integritásod fontosságban felér a létezéseddel, akkor ez egy racionális döntés. A fontossági sorrendet meg úgy állítod fel, ahogyan azt jónak látod... épp ez az individualizmus (és a hozzá tartozó szabadság) lényege.
Ajánlom figyelmedbe Isaac Asimov Két évszázados ember (Bicentennial Man) című novelláját... épp ezt a problémát tárgyalja.
Én inkább nem próbálok ki egy számítógépes játékot sem, nehogy a gép elé ragadjak és aztán a semmivel menjenek el napok.

Ez két dolgot jelenthet:
- nem ismered magadat eléggé, így nem tudod, milyen hatással lenne rád ez a dolog; ennek következtében elhatárolódsz tőle, "félvén" (erős a szó, de most nem találok jobbat), hogy rabjává válsz;
- vagy épp ismered magadat, és tudod, hogy képes lennél rabjává válni, s ezért kerülöd.

Véleményen szerint mindkét esetben a tudatosság részleges hiányáról van szó, hisz aki teljesen tudatosan él, és irányítja magát, az képtelen efféle külső tényezők irányítása alá esni (két dudás egy csárdában esete - ha tied az egész csárda, másnak nincs hely... de ha marad egy különszoba, ott más is muzsikálhat)... ennek következtében nincs semmilyen oka a kategorikus elhatárolódásra. Az első esetben természetesen a fentebb emlegetett meghasonulás terén sérül a tudatosság: az ember nem ismeri eléggé magát, nem bízik eléggé magában, vagy egyenesen hazudik magának.
Amit én hiányolok az alapkönyvből az egy lista, amely tökéletesen világosan felsorolja, hogy mely tulajdonságoknak kell eleget tennie valakinek, hogy sátánista legyen

Egy Tankcsapda dalszöveggel (részlettel pontosabban) válaszolnék erre:
"Akárki akármit mondhat, leírni engem nem lehet, én nem vagyok egyszerű mondat."
Épp a sátánizmus lényege, az individualizmus veszne el, ha pontos, mindenre kiterjedő dogmatikával rendelkezne. Megemlíteném a hinduizmust, ahol ugyancsak nincs pontosan megfogalmazva a "hindu ember", egyéni felismerés alapján válik valaki hinduvá, nem külső értékítélet miatt (térítés, beskatulyázás, hasonlók)... épp ezért nem folytatnak hittérítést.
Röviden a SB-ben leírt Sátán archetípusában keresendő a definíció: törekvő, önmagával tisztában lévő, tett- és akaraterős, egyéni értékrendszerrel rendelkező és azt előnyben részesítő egyén. De abban talán egyetértünk, hogy ezeknek a kívánalmaknak millió módon lehet megfelelni... épp ezért mondom én azt, hogy minden sátánista kicsit a saját módján sátánista... másként hogyan is lehetne egyén, ha bele lehetne pakolni kényelmesen egy előre elkészített, tömeggyártású skatulyába?

A példáddal van egy másik problémám is, amit már említettem feljebb: tisztázatlan fogalmak kerültek bele. Mi az, hogy bátor? Mi az, hogy hazugság... pontosabban, ki mondja meg, hogy mi az igazság? Mit jelent a mértékletesség? - neked egyet, nekem mást... nagyapám más mértékkel iszik, és éppúgy nem részeges, mint én...
Például a sátáni bűnöket miért sorolja fel? Tiltani akar valamit?

Az útmutatás nem jelent azonnal tiltást. Hogyan is tilthatna meg bármit is, mikor épp az egyéniség kibontakozását hirdeti? Mindössze felhívja a figyelmet olyan tulajdonságokra, amik valószínűleg ártalmasak lehetnek... de ez nem garancia, hogy minden egyes esetben azzá válnak. Hasonló a helyzet - szerintem - a sátánizmus törvényeivel is: útmutatóul szolgálnak, de minden eshetőségre nem adhatnak választ... az egyén kell élje saját életét, meghozza saját döntéseit, az író, vagy épp könyve nem teheti ezt meg helyette.
Ami még hiányzik a számomra, az annak a leírása, hogy a sátánista hogyan viszonyul a sokaságokra vonatkozó törvényekhez.

Egyszerű: úgy, hogy az számára a legjobb legyen (ami némely esetben a kisebbik rosszal azonos). Minden egyedi helyzet egyedi megoldást vár, általánosítással csak ködösítene a könyv.
Ezalatt azt értem például, hogy [...] koporsójában.

Szerintem minden rendelkezésére álló eszközzel megpróbálna elegendő életteret teremteni utódja számára. Ez könnyen járhat azzal, hogy másokat eltipor, s nem egy szöget üt a koporsójába, hanem direkt el is hantolja az illetőt... de a cél az cél, a vágy pedig hatalmas erő (szerintem az élet lényege)... vagy, ha úgy érzi, hogy életében elérte céljai jelentős részét, a többit meg hajlandó feláldozni ezért az utolsó nagy célért (mert mondjuk ilyen "nemes, gerinces" értékrendet tart fenn magának), akkor saját helyét adja át.

Végeredményben: sem a Sátáni Biblia, sem LaVey, sem más nem fogja a kezünket minden lépésünkön, botorság lenne elvárni, hogy minden eshetőségre ők adják meg a választ... hiszen akkor mi minek élünk egyáltalán, ha mindenre valahonnan - külső erőtől - várjuk a választ?
Kérhettem volna kölcsön az ismerőseimtől, de nem tettem.

Szerintem ez megint nem irracionális döntés, a fentebb tárgyalt integritás-problémához kapcsolódik szervesen. Büszkeségnek hívják általánosan ezt a jelenséget... a büszkeség része az embernek, meghatározza jellemét, minden tettét, meghatározó része. Ha nem lennél büszke arra, hogy mindent (most sarkítok, nem ismerlek eléggé) saját erődből értél el, nem lennél ugyanaz az ember... és ha már kezdettől nincs meg benned ez a büszkeség, akkor eleve más úton-módon jutsz el valahova (kétlem, hogy ugyanoda, ahol most vagy).
Tehát ha kértél volna mástól, azzal egy meghatározó részedet, a büszkeséget adtad volna fel... És ugye, az egész mindig több (illetve más) mint részeinek összessége, ha egy rész elvész belőle, már nem ugyanaz. Vajon azáltal, ha egy meghatározó részed feladod, az, aki vagy, megszűnik létezni, s valaki más leszel? Mert ha itt esetleg igen a válasz, akkor teljesen racionális, amit tettél: a létedet védted; nem engedted, hogy külső hatásra valaki mássá válj. A probléma az, hogy az "igazság" relatív dolog, s a fenti kérdésre talán nincs egyértelmű, általános érvényű válasz... szerintem igen a válasz.
Még mindig Asimov fent említett novelláját ajánlom, érdekes olvasmány.
megvetem az "igazság" szót.

Vajon magát a szót veted meg, vagy a mögötte megbúvó emberi gyarlóságot?

2010-07-12 01:51:18

Andre Linoge

Regisztrált: 2009. július 18.

Üzenetek: 154

Szerintem nem is szükséges, nem is elégséges.
Ebben igazad van.
És ez mellesleg minősíti a társadalmat is, amelynek ilyen létrája van.
Én azt vettem észre, hogy előbb-utóbb szinte mindenki arra a helyre kerül, ahova való. Attól függetlenül, hogy egy híres, gazdag, befolyásos emberről van szó (pl a pápa), vagy sem, a természete oda fogja juttatni ahova való. Hazugsággal nem lehet valósággá tenni a valótlant.
ki mondja meg, mi a bátorság?
Mondjuk legyen az a definíció, hogy bátor az, akire igaz, hogy csupán az, hogy kritikus helyzetben félelmet érez, még nem gátolja meg, hogy abban a helyzetben is elérje a céljait.
Ha elég erős a vágy, a célod te magad vagy, részeddé válik, s ha nem éred el, egy részed pusztul el vele...
Ez egy érdekes érvelés!
vagy épp ismered magadat, és tudod, hogy képes lennél rabjává válni, s ezért kerülöd.
De az, hogy tudom, hogy ha kipróbálok egy keménydrogot akkor rá fogok szokni még nem tesz a rabjává... mert nem próbálom ki.
két dudás egy csárdában esete - ha tied az egész csárda, másnak nincs hely... de ha marad egy különszoba, ott más is muzsikálhat
Szerinted a World of Warcraft rajongók mikor fogják kijátszani magukat? Szerintem soha az életben! Ha vennék egy playstation-t vagy egy xbox-ot és elkezdenék játszani akkor az életemnek annyi!

Igazad van abban, hogy annak az állatnak, ami én vagyok nem irányításra van szüksége, de nem fogok olyasmit fogyasztani, amelyről tudom, hogy mérgező rám nézve. Emiatt nem érzem magamat rabnak.
Mi az, hogy hazugság... pontosabban, ki mondja meg, hogy mi az igazság?
Én azokat az embereket nevezem hazug embereknek, akik rendszeresen valótlan állításokat tesznek azon célból, hogy saját önérzetükön próbáljanak javítani, vagy valaki másnak próbáljanak ártani vele. Azt (is) hazudják (maguknak is), hogy a véleményük többet ér mint légyfing a viharban.
(Gyakori ismertetőjegyük, hogy vallásos keresztények vagy muszlimok, illetve hasonló. )

Hogyha pedig olyan "igazságról" van szó, amit valakinek meg kell mondania, akkor csak egy címkéről van szó, amelyet bárki bárkire ráragaszthat és abszolút nincs semmi értéke.
Olyan, mint a "menő"/"nem menő" címkék. Ugyanúgy jelentéktelen, mint azok, akik hisznek benne.

Azt az igazságot pedig, ami nem csak egy címke le lehet ellenőrizni.
Ez az igazság idővel mindig megmutatja magát, szégyenben némítva el mindenkit, aki valaha megsértette. Teljesen mindegy, hogy hányan és mit hazudnak és hisznek. Akármennyit is hazudnak, a valóságot nem lehet bepiszkolni. Nincs szükség a védelmére, mert soha egy foltot sem tudnak rajta ejteni. Aminek szüksége van keresztes lovagokra az a hazugság. Az iszlám állandó halálos fenyegetései, vagy a keresztény egyház kínos kifogásai a pedofil ügyek eltusolása érdekében.
Az útmutatás nem jelent azonnal tiltást. Hogyan is tilthatna meg bármit is, mikor épp az egyéniség kibontakozását hirdeti?
Értem. Ennek ellenére én úgy érzem, hogy a sátáni bűnök felsorolása nem az egyéniség kibontakozásának szellemében történik.
Főleg a "bűn" szót nagyon nem odaillőnek érzem, hisz útmutatóról van szó.

A törvények parancsoló hangnemét sem érzem odaillőnek.
"Do not give opinions or advice unless you are asked."
helyett mennyivel másabb
"A satanist does not give opinions or advice unless asked. "
De ekkor már a "törvény" szó helyett is valami más illene oda.
Végeredményben: sem a Sátáni Biblia, sem LaVey, sem más nem fogja a kezünket minden lépésünkön, botorság lenne elvárni, hogy minden eshetőségre ők adják meg a választ...
Ezek szerint a sátánista fogalom elég tág, sokat enged meg és mint ilyen nem lehet sok, a sátánista ideálra vonatkozó konkrét kérdésre választ kapni. Akkor már csak az érdekel, hogy miért ezt a definíciót választotta LaVey? Miért nem adta hozzá a törvényekhez még azt mondjuk, hogy "a satanist shaves his/her head every friday". :-)
Vajon magát a szót veted meg, vagy a mögötte megbúvó emberi gyarlóságot?
A szót vetem meg. De a "gyarlóság" szó se a kedvencem. :-)

Szerintem az "igazságos embernek lenni" kifejezés valójában valami olyasmit jelent, hogy "beleütni az orrom mások dolgaiba és erre való ürügyként pusztán a saját primitív elképzeléseimet felhozni arról, hogy hogyan vannak a dolgok és hogyan kellene lennie a dolgoknak".
Nem létezik olyan, hogy "igazságos ember" a szó szándékolt értelmében.

2010-07-12 13:29:07

Lord Sólyom

Hazugsággal nem lehet valósággá tenni a valótlant.

Ideig-óráig igen. Az élet csak ideig-óráig tart. Sokakat csak az élet időtartamára érdekelnek a dolgok. A következtetés szerintem egyértelmű.
Mondjuk legyen az a definíció, hogy bátor az, akire igaz, hogy csupán az, hogy kritikus helyzetben félelmet érez, még nem gátolja meg, hogy abban a helyzetben is elérje a céljait.

Ebben az esetben szerintem a sátánista bátor. Ha nem lenne az, szerintem nem lenne sátánista. Ha engedné, hogy a félelem-érzet meggátolja célja elérésében, azzal azt bizonyítaná, hogy nem él tudatos életet, érzései (sőt, ösztönei, mert a félelem ösztönszerű) eluralkodnak rajta.
A félelem is pusztán egy eszköz, egy jelzőfény. Nem kötelező az irányába haladni, az, aki nem képes ellenállni neki (mint a mesebeli lidércfénynek), nem egészen tudatos.
De az, hogy tudom, hogy ha kipróbálok egy keménydrogot akkor rá fogok szokni még nem tesz a rabjává... mert nem próbálom ki.

Nem is mondtam, hogy a rabjává válsz. Én azt mondtam, hogy ez a hozzáállás a tudatosság részleges sérülését takarhatja, mivel véleményem szerint a tudatos ember képtelen bármilyen külső erő befolyása alá esni. A függőséget kialakító dolgok csak azokat láncolják magukhoz, akik nem képesek láncok nélkül élni...
Saját tapasztalatomból mondom, hogy bármilyen kemény drog legyen is, ha az ember nem akarja (vagy hagyja), nem tud függővé válni. LSDtől, kokaintól kezdve fűig és alkoholig már lassan mindent kipróbáltam egyszer, ami valahogy kezembe került... mindeniket akkor tettem le, amikor akartam, s azóta se kellett nekem... Egy-egy buli alkalmából, ha elég jó indokot kapok (pénzzel kecsegtető fogadás, polgárpukkasztás, jó hecc) akkor használom, hogy elérjem célomat (a bátorság definíciója ugyebár)... s utána talán soha nem nyúlok hozza, mivel pénzt ilyesmire nem fogok kiadni, ingyen meg nem nagyon osztogatják (bár eddig minden, amit kipróbáltam ingyen volt, ez általában a szokás: az első adag ingyenes, abban bízva, hogy a delikvens rászokik). Az egyetlen dolog, amire odafigyelek a túladagolás veszélye, mivel annak nincs köze a függőséghez...
Szerinted a World of Warcraft rajongók mikor fogják kijátszani magukat? Szerintem soha az életben!

De ki mondta, hogy a WoW rajongói tudatos emberek, avagy kizárólagos tulajdonosai annak a bizonyos csárdának? És miért nézed ilyen feketén-fehéren ezt a dolgot? Attól, hogy egyesek rászoknak, nem jelenti, hogy mindenki akkora barom... aki nem szokott rá, az nem jelenti, hogy soha nem is próbálta.
Ha vennék egy playstation-t vagy egy xbox-ot és elkezdenék játszani akkor az életemnek annyi!

Talán a monitorból kinyúl majd egy kéz és agyonver, ha megpróbálsz felállni előle? Vagy esetleg gülüszemű japán mangafigurák támadnak neked és odaláncolnak a számítógéphez? Ki gátol meg abban, hogy bármikor felállj és mást tégy, ha te úgy akarod?
Nekem például határozott hasznom származott belőle, hogy számítógépes játékokkal is foglalkozok néha... megnyertem pár StarCraft versenyt, jó pénzt keresve pusztán azzal, hogy szórakoztam; a pénzjutalom mellett pedig elismerést vívtam ki egyes emberek szemében, ami mindig hasznos, az ember a legkiválóbb eszköz.
Ha merev elutasítással viszonyulok a játékokhoz, elesek ezektől a lehetőségektől, s nem látom, hogy milyen haszonnal járt volna, ha nem teszem ezt... kevés időmbe került, amit amúgy is kikapcsolódásra fordítottam volna.
Ennek ellenére én úgy érzem, hogy a sátáni bűnök felsorolása nem az egyéniség kibontakozásának szellemében történik.

Miben gátolják ezek a sátánista egyéniségének kibontakozását? Én teljesen természetesnek érzem, hogy ezeket a dolgokat nem követem el, a SB olvasása előtt se tettem, eltekintve a kivételektől persze... senki sem tökéletes.
Ha mondjuk birka lennék, vagy folyamatosan ostoba, az már nem én lennék.
Főleg a "bűn" szót nagyon nem odaillőnek érzem, hisz útmutatóról van szó.

Minden bűn leírása csak útmutató; az adott filozófiának megfelelő élet útját kijelölő útmutató. Ha valaki keresztény életet akar élni, akkor nem követei el azokat a dolgokat, amiket a keresztény erkölcs bűnnek nevez. Ha valóban keresztény, és az a filozófia a természetes a számára, ezeket a dolgokat amúgy sem követné el, így nem is jelentenek korlátot. Ha nem mondanák, hogy "ne tedd", akkor se tenné. Amennyiben nem akarsz keresztény lenni, az egész értelmét veszti, hisz veled szemben semmiféle értelmük nem lesz már.
Hasonlóképp van a sátáni bűnökkel is. Én akkor se követném el ezeket a bűnöket, ha LaVey soha nem ír semmiféle könyvet... ha soha nem találják ki a sátánizmust, akkor is így élnék.
A könyv célja nem a térítés, valaki vagy felismeri benne saját filozófiáját vagy sem.

A bűn szó odaillőségével kapcsolatban csak annyit, hogy vonatkoztass el a keresztény kapcsolattól. A bűn annyit tesz: valamely erkölcsi norma szerinti hibás cselekedet. A sátánizmusnak van egy erkölcsi normája (az erkölcs szót sem árt a maga eredeti valójában tekinteni és nem a keresztény értelmezésben), ahogyan minden egyénnek is bizonyos mértékben; amennyiben a kettő egybeesik, az egyén sátánistának is tekinthető... ettől ő még egyén.
A törvények parancsoló hangnemét sem érzem odaillőnek.
"Do not give opinions or advice unless you are asked."
helyett mennyivel másabb
"A satanist does not give opinions or advice unless asked. "
De ekkor már a "törvény" szó helyett is valami más illene oda.

Érdekes ez a gondolkodásmód, szerintem a második sokkal parancsolóbb értékű, mint az első (és pontosan a második a törvény szerintem).
Vegyünk egy természettudományos példát.
Első eset: "Ne ugorj fel, mert a gravitáció visszahúz!"
Második: "Ha felugrasz a gravitáció vissza fog húzni."
Szerinted ebből melyik a törvény? Szerintem a második. Az első számomra mindössze egy tanács, amelyet vagy megfogadok vagy nem, tőlem függ, mit teszek. A második ellenben egy olyan kijelentés, ami nem hagy választási lehetőséget: ha felugrok visszaesek. Puff, ennyi.
Itt is érvényes a fenti gondolatvezetés a bűnnel kapcsolatban. Számomra ezek a tanácsok természetesek és törvény erejűek; de mint minden törvénynek, ezeknek is megvan a maguk értelmezési tartománya, ha az adott helyzet kilóg abból, akkor a törvény értelmét veszti, s életbe lép az, amit általánosan csak "bölcsességnek" neveznek: a jó és a rossz megkülönböztetésének képessége.
Akkor már csak az érdekel, hogy miért ezt a definíciót választotta LaVey?

Talán azért, mert ezek a legalapvetőbb, mindenkire jellemző elemek.
Miért nem adta hozzá a törvényekhez még azt mondjuk, hogy "a satanist shaves his/her head every friday".

Mert ez nem is szükséges, nem is elégséges, mindössze lehetséges elem. Ezzel szemben a törvények és bűnök az alapvető elemek, melyeket kiegészít és áthat a filozófia maga, melyet mindenki magának kell kialakítson, a lehetőségek végtelenek, pedig mind ugyanarról az alapról indulnak el... le lehetne írni ezeket is, végeláthatatlan</i> "Ha - Akkor</i> típusú kijelentések sorozatával. Ez viszont szerintem emberileg lehetetlen.
nem lehet sok, a sátánista ideálra vonatkozó konkrét kérdésre választ kapni.

Ha egy sátánistának felteszed a konkrét kérdést, pontos paraméterekkel, választ kapsz. Ha egy könyvvel teszed ugyanezt, hallgatás lesz a válasz. A miért nyilvánvaló: a könyv nem gondolkodik.

2010-07-12 17:55:19

SzS

Regisztrált: 2008. október 16.

Üzenetek: 282

Csoport: Scythe.hu admin

LSDtől, kokaintól kezdve fűig és alkoholig már lassan mindent kipróbáltam egyszer, ami valahogy kezembe került
Kellemetlen helyzetbe hoztál: az elveimmel ellentétes megnyilvánulás tűrésére kényszerülnék, amennyiben komolyan kellene vennem, hogy bűncselekmények elkövetésével kérkedsz a weblapomon, és ennek orvoslásaképpen nem zárnálak ki a tagok közül.

Remélem, hamar meggyőzöl arról, hogy hasonló eset többé nem fordulhat elő, és a továbbiakban maradéktalanul betartod az itt mindenkire kötelező érvényű szabályaimat.

2010-07-12 19:04:09

Lord Sólyom

Nem a kérkedés volt a szándék, a bűncselekmény gondolata meg fel sem merült bennem (bár valóban az).
Egyszerűen tapasztalati érvekkel akartam alátámasztani azon elméletemet, hogy a tudatos ember nem képes függőséggel fenyegető dolgok hatása alá kerülni, ha ő maga úgy nem akarja...

Természetesen mellőzöm az itteni házrenddel ütköző példálózást. Ha úgy látod jónak, a kifogásolt részt távolítsd el. A lényeg az elv, a példa csak szemléltetésnek van.