Üdv,
a múlt héten olvasgattam az ,,ábrahámita vallásokról" szóló cikket.
Önmagában nagyon tetszett, de a kommenteket olvasva azt láttam, hogy mindenki nemcsak undorodik pl.: a keresztény vallástól, hanem egyenesen gyűlöli.
Felmerült bennem a kérdés, hogy miért kell acsarkodni a másik oldalra. (Elnézést, ha rossz szót használtam...)
Számomra ez azt mutatja, hogy a jelenlévő tagok egy része érzelmileg kötődik valami múltbéli emlékhez, ami negatív színben tünteti fel a korábbi vallását. Ez szerintem azért baj, mert fenn állhat a veszélye annak, hogy a személyes élményeink meggátolnak az objektív megítélésben.
Azért írom ezt, mert szeretném, ha jól láthatnám a dolgokat, és kijavítanátok, ha valami nem úgy van, ahogy én gondolom: valóban egy vallásában megkeseredett, csalódott közösség a scythe.hu tagjainak csoportja?
Remélem, a feltételezés nem sért meg senkit. Ha mégis, elnézést kérek a nyers modor miatt...
Fórum
Vá: Miért gyűlöljük?
A Scythe.hu tagjai nem alkotnak egységes közösséget: ide bárki regisztrálhat, és a kommentek közül is csak azokat szoktam kidobálni, amelyek trágárok, nem kapcsolódnak a témához, vagy nem mondanak újat.
Ha fontolóra veszed, hogy valójában mit jelentenek az olyan vallások, mint a kereszténység, hogy milyen hatásuk van a mindennapi életre, nyilván nem vitatod, hogy a legmélyebb indulatokat korbácsolhatják fel az ezekről való elmélkedések. A leginkább az ábrahámita vallások formálták és formálják a világot, amiben azoknak is élniük kell, akik esetleg nemcsak nem szimpatizálnak ezekkel az életmódokkal, de pontosan értik, hogy miben és hogyan ártanak a mézes-mázos hazugságokkal manipuláló, igazából viszont a legvisszataszítóbb módon kártékony vallások. Ezek a vallások hatalmas előnyre tettek szert az elmúlt évezredek során, és csak rövid ideje gyengült meg a hatalmuk annyira, hogy foszladozni kezdett a hazugságuk fátyla és egyáltalán lehetséges beszélni a valóságról.
E vallások legálnokabb kártevése talán abban rejlik, ahogyan a felelősségtudatot és az önállóságot igyekeznek kiirtani az emberekből – természetesen nem csak az ábrahámita vallásokra igaz ez, hanem valamennyi, az úgynevezett „jobbfelőli ösvényt járó” világnézetekre is –, azt sugallva, hogy az ember szinte csak mellékes szereplője a világnak, és nemhogy nem feladata a világ és önmaga megismerése, a saját útjának kijelölése, de ez egyenesen elfajzott, tiltott, „istentelen” dolog. Viszont mivel a világot a gyakorlatban a legkapzsibb, legelvetemültebb emberek vezérlik, a jámbor hívők e gaztevőknek dolgoznak.
Hosszan lehetne sorolni a megvetett vallások bűneit, de kezdetnek talán ennyi is elég. Érdekelne, hogy milyen példát mondanál olyan esetre, amikor valakinek a személyes élményei úgymond gátolják az objektív megítését valamely (jobbfelőli) vallást illetően. Mi volna az a pozitívum, ami így rejtve maradna?
Ha nem haragszol, egy olyan példát említenék, ami nem feltétlenül a "jobbfelőli" vallást tünteti fel rossz színben, hanem alapvetően az emberi szubjektivizmust bizonyítja: (a példa tehát a "balfelőli" vallás sztereotipikus megítélését összegzi)
Mindenki tud arról, hogy koncerteken Marilyn Manson miket művel. Erre nem is térek ki, csak azért említem meg, mert van egy pár ismerősöm, aki a sátánistákat őhozzá méri, és úgy gondolja, hogy csak az lehet sátánista, aki úgy viselkedik, mint ő.
Személyes élménye lehet egy ilyen barátomnak, ha például pont őt vizeli le az színpadról...
És egy ilyen "élményt" természetesen nem fog szerencsésnek tekinteni. Mi jön le neki az egészből? Hogy a sátánisták undorító, mocskos állatok, akik had ne mondjam, hogy viselkednek...
... holott, mint tudjuk, ez nem igaz. Ha jól tudom,nem is tekinti egyháztagnak a Church of Satan a mi "kis rocksztárunkat"...
Egy kellemetlen élmény, egy unszimpatikus személy miatt ítéletet mondani a vallás felett szerintem ostobaság.
Amit viszont leírtál, abban teljes mértékben egyet értek. Ezek a vallások túl sokáig tartották sötétségben az embereket...
Köszönöm a felhomályosítást!
Ha „Istenben csalódott” ex-keresztényeket keresel, akkor rossz helyen jársz. Ezt az állatfajtát inkább a különféle, ördögimádó honlapokon lehet megtalálni. (Az Istenre való haragudásnak egyébként is pont annyi értelme van sátánista szempontból, mint ha Hófehérkét és a hét törpét okolnánk minden földi nyomorúságunkért.)
Ami engem illet, én kifejezett érdeklődéssel fordulok a különféle világnézetek felé, bár, talán pontosan ezért, tud zavarni, ha egyes hívők nem ismerik a saját vallásukat (például a Bibliát sosem olvasott keresztények, vagy a nyugati buddhisták, akiknek minden ismerete kimerül egy narancssárgába öltözött, meditáló, kopasz szerzetesről alkotott homályos fantazmagóriában.)
Ha jól tudom,nem is tekinti egyháztagnak a Church of Satan a mi "kis rocksztárunkat"
Rosszul tudod. [scythe.hu]
Marilyn Manson utolsó – pár évvel ezelőtti – információim szerint nem lépett ki a Sátán Egyházából, a LaVeytől kapott tiszteletesi titulusáról nem mondott le és azt nem vonták vissza tőle.
Az kétségtelen, és személyesen is tapasztaltam, hogy a tagok közül sokak számára ellenszenves az életvitele, a stílusa, a személye. Nekem sem tetszik, amit csinál, de nem is követem figyelemmel a megnyilvánulásait, mert sosem volt igényem arra az olcsó, proliknak szóló sokkolásra, amiből él, így tehát az én életemre semmiféle hatással sincs. Feltételezem, hasonló megfontolásból maradt el az Egyháztól való eltanácsolása: nem számít igazán.
Ami a szerencsétlenül járt koncertlátogatót illeti, véleménye persze mindenkinek lehet, aki viszont nem képes különbséget tenni egy személy viselkedése és egy ideológia között – tanúságot téve arról, hogy nincs tisztában az ideológia alapjaival –, az nem olyasvalaki, akinek csalódott elhatárolódását a Sátán Egyházának tagjai vagy a sátánizmust magukénak érzők veszteségnek tartanák.
Lehetséges, hogy olcsó, proliknak való sokkolásból él, mégis jobban megél, mint én, a nyomorult közszolga. Keményen megküzdött a sikerért és az ismertségért, elismertségért.
Rengeteg a birka ember, aki elmegy a koncertjére, és van köztük néhány nagyobb birka, aki - bár tudja, Manson mikre képes, hiszen nyilván ezért tolong a koncerten, mint rajongó - az első sorba furakszik, hogy aztán a híresség leköpje, disznóvérrel locsolja le vagy esetleg levizelje.
Tudta, mire számíthat, akkor mit keresett az első sorban?
Attól tartok, félre értettük egymást. Én nem keresem az ex-keresztényeket, szimplán tudni akartam, hogy az oldalon jelen vannak-e. Ha nem, hát nem. Számomra ez csak jó lehet...
Ha Manson hivatalosan tagja az egyháznak, hogyan egyeztethető ez a 2. sátáni bűnnel?
De valójában ez annyira nem is fontos. Hogy ő mit csinál, és mit nem, az őrá tartozik, és kész. Engem ez nem érint, viszont a példa, amit írtam, megállja a helyét. Egy ember miatt sokan mondanak ítéletet arról is, ahova tartozik.
Így lehet, hogy a vallásról alkotott nézetek, legyen az keresztény, vagy bármi más, a képviselőiken keresztül alakulnak ki.
És mint azt látjuk, ez nem minden esetben helyes.
Remélem, a hozzászólásaimban az őszinte érdeklődés, és nem a támadás tükröződik. Én is szívesen érdeklődöm a világnézetek iránt, ezért is vagyok itt.
Így lehet, hogy a vallásról alkotott nézetek, legyen az keresztény, vagy bármi más, a képviselőiken keresztül alakulnak ki.
Is. Az, hogy valaki egy eszme maguk által vallott követőinek viselkedéséből von le következtetéseket, vagy pedig megvizsgálja magát a forrást, azaz az eszme alaptételeit, már az egyént jellemzi.
Edit mondja:
Számomra ez azt mutatja, hogy a jelenlévő tagok egy része érzelmileg kötődik valami múltbéli emlékhez, ami negatív színben tünteti fel a korábbi vallását.
Van az a mondás, hogy nem kell péknek lenni ahhoz...
Érdekes, hogy szinte mindig csak a negatív hozzáállást igyekeznek valamilyen múltbéli élménnyel megmagyarázni.
Szerintem például a sátánizmus esetében intellektuális felháborodásról van szó.
a vallás hazugságra alapszik ezért gyűlöm a biblia rossz ,hiányos
Ironikus, hogy éppen én „védem” Mansont, de az esetében nem mondanám, hogy a pózolása tartalom nélküli lenne. Úgy tudom, többek között az interjúk és filmes szereplései során adott világos, ésszerű válaszairól is híres. Meg aztán a végeredményt tekintve jelenleg úgy tűnik, hogy elég jól megy a szekere.Ha Manson hivatalosan tagja az egyháznak, hogyan egyeztethető ez a 2. sátáni bűnnel?
Nem kell mentegetőznöd: ha azt látnám, hogy ész nélkül mocskolódsz, akkor nem tudnál ide írni. Nincs azzal semmi baj, ha kíváncsi vagy valamire és kérdéseket teszel fel.Remélem, a hozzászólásaimban az őszinte érdeklődés, és nem a támadás tükröződik. Én is szívesen érdeklődöm a világnézetek iránt, ezért is vagyok itt.