Mi az „isten”?
Érdekel, hogy ki hogyan határozná meg, mit jelent az „isten” szó.
Megpróbálkoztok vele?
Érdekel, hogy ki hogyan határozná meg, mit jelent az „isten” szó.
Megpróbálkoztok vele?
Entitás, akinek/aminek az ember által természetesnek elfogadottat meghaladó képességei és erői vannak, a valóság egésze vagy annak egy szelete fölött meghatározó hatalommal bír, és ezáltal az emberek tiszteletére/imádatára jogot formál.
Nyertem? 
Szóval bemondod a betlit.
Most nem is kommentálom tovább a pályázatod. Lássuk, másoknak milyen ötletei vannak!
Az öntudat egy részének a természetre, esetleg saját magunkra való kivetülése.
...van a keresztények (és egyebek) istene és van egy olyan Isten ami a mindenséggel egyenlő. Biztos ezért tud/lát/hall mindent...
Persze a vallások mind megfogalmazzák maguknak, hogy milyen az ő 'istenük' (már amelyiknek van). Hasonlóságok mindig vannak, sőt ha mélyen átvizsgáljuk a témát, kiderül, hogy az alapok mindig ugyan ahhoz a 'gyökérhez' vezetnek vissza.
Azért én meghallgatnám a Te véleményed is.
Én nem találtam meg minden vallásban az "isten" definícióját világosan. A "mindenható" ellentmondásos fogalom. Tud teremteni egy követ, amelyet nem tud felemelni?Persze a vallások mind megfogalmazzák maguknak, hogy milyen az ő 'istenük' (már amelyiknek van). Hasonlóságok mindig vannak, sőt ha mélyen átvizsgáljuk a témát, kiderül, hogy az alapok mindig ugyan ahhoz a 'gyökérhez' vezetnek vissza.
Az egyén számára legfontosabb, döntéseire legnagyobb befolyással bíró tényező.
Az emberek hajlamosak a számukra logikátlan, felfoghatatlan dolgokat istennel magyarázni. Isten mindent tud, hiszen ő teremtett mindent, ami a világon létezik. Szerintem a legtöbb ember amikor az istenét említi, pontosan nem tudja, kire gondol, kihez/mihez imádkozik, egyszerűen csak elfogadja egy felsőbb hatalom létezését, mert ezt tanították neki.
Nos mi az isten?
Az isten teremtő, örökkévaló, mindenható. Feltételezem, hogy a világegyetem (a természet) teremtő, örökkévaló, mindenható. Isten ezek szerint maga a világ, ami körbevesz minket, és ami valamilyen módon megteremtette az anyagokat, aztán az életet, de hogy hogyan, azt a tudósok sem tudják, ezért erre a kérdésre nem tudok pontosan válaszolni. 
"Isten ezek szerint maga a világ, ami körbevesz minket, és ami valamilyen módon megteremtette az anyagokat, aztán az életet, de hogy hogyan, azt a tudósok sem tudják, ezért erre a kérdésre nem tudok pontosan válaszolni."
Mivel az idő csak egy fikció, így lehet, hogy nem kellett megteremteni az 'anyagot'. Hanem egyszerűen van és kész.
Mivel úgy látszik, hogy mindennek megvan a maga ellentéte: semmi nincs valami nélkül. Ez magyarázatot adhat a 'kezdetekre'... de ilyen téren lehetne beszélni az ellentétes világról, ahol minden 'fordítva' működik. Például nem a fénysebesség a legnagyobb, hanem a legkisebb ami elérhető...stb.
@Andre
"azonos gyökerekhez nyúlnak vissza a mindenható istenség elképzelések."
...viszont ne felejtsük el a politeista beállítottságú vallásokat sem, mint pl. a sintoizmus, ahol mindennek megvan a maga istene.
Végülis, ki mondta, hogy csak egy isten létezhet? Vagy egy világ? Vagy akár egy valóság? :>
A tudósok szerint ha nagyon-nagyon távolra repülünk az űrben, visszajutunk a múltba. (Téridő elmélet) De akkor milyen messzire tudunk elutazni, hol van a vége, vagyis hol az eleje?
Lehet, hogy semmi nem teremetette meg a világot, hanem van, és kész, de akkor kik az istenek, és mi a feladatuk?
Lehet, hogy léteznek, de nem mindenhatók, csak kisebb dolgokra van befolyásuk. Mint például nekem saját magamra.